Lacătul pozitiv

Sunt suficiente situațiile în care piața ne pune în fața unor alegeri, iar pentru a o face pe cea corectă, și bineînțeles benefică, este obligatorie respectarea unui money-management corect.

Să ne imaginăm scenariul următor: deținem un cont limitat în privința resurselor financiare, money-management-ul nepermițând inițierea ordinelor cu volume suficient de mari pentru a putea închide parțial ori pentru ca însăși această închidere parțială să aducă un avantaj capitalului contului de tranzacționare. În pofida acestei conjuncturi, întrezărim o oportunitate de câteva sute de puncte. Nu ar fi nicio problemă (sau cel puțin nu ar trebui să fie, dar vom atinge acest subiect într-un alt articol) să așteptăm spre a-i da tranzacției răgazul să evolueze. Impedimentul este însă că evoluția prețului presupune și existența corecțiilor, fiecare dintre ele putând să fie suficient de pronunțată, ca să șteargă o mare parte din punctele acumulate. În sine, acest lucru nu este o problemă, deoarece tocmai de aceea ne-am înarmat cu răbdare, special pentru a-i permite prețului trecerea prin aceste faze firești. Adevărata problemă este că orice corecție deține potențialul de a fi atât de pronunțată încât să invalideze tendința inițială, iar când ne-am convins de evidența acestui lucru, poziția noastră mai are doar o fracțiune din profitul inițial, dacă nu este deja pe minus.

Pentru a ne proteja în fața acestor riscuri, putem recurge la uzitarea lăcatului pozitiv. Lacătul, în sine, presupune inițierea unui ordin de sens opus și cu volum egal ordinului inițial. În acest fel, fiecare punct pierdut de prima tranzacție, va fi recuperat de cea de-a doua. Inițierea unui ordin de volum egal cu și în sens opus față de un ordin aflat pe pierdere, reprezintă intrarea într-un lacăt negativ, iar față de un ordin aflat pe profit, intrarea într-un lacăt pozitiv. În primul caz, lacătul stopează pierderea, iar în cel de-al doilea, conservă profitul. Deși ne-am aștepta la lipsa oricărei modificări a profitului sau a pierderii, este important să nu omitem efectul swap-ului.

Am intrat astfel într-un lăcat pozitiv. Apar acum două întrebări: când să inițiem ordinul de intrare în lacăt și când să-l închidem?

Inițierea ordinului de intrare în lacăt (OL) poate fi făcută în două momente. Primul moment, care cochetează cu o abordare mai agresivă, se materializează când prețul a ajuns într-o zonă importantă de rezistență, dacă OL este de vânzare, respectiv de suport dacă OL este de cumpărare, fără însă să le și fi confirmat. Cu alte cuvinte, momentul de deschidere a OL corespunde momentului în care prețul a ajuns într-o zonă în care am fi amplasat take-profit-ul ordinului pe care dorim să-l protejăm, mai exact a ordinului inițial (OI). Cel de-al doilea moment, conservator în comparație cu primul, corespunde unui punct de intrare tehnic, ca și când am dori să inițiem un ordin nou, fără a lua în calcul existența OI. Prin urmare, cel de-al doilea moment se suprapune cu o confirmare (a unui suport pentru cumpărare sau a unei rezistente pentru vânzare) ori cu o străpungere (a unei rezistente pentru cumpărare sau a unui suport pentru vânzare).

Bineînțeles că vom stabili, pentru OL, un stop-loss și un take-profit. SL-ul va fi stabilit după criteriile postulate de analiza grafică, în vreme ce TP-ul îl vom stabili la același preț cu cel la care a fost deschis OI (cu ajustarea necesară spread-ului. Ne referim aici la faptul că un OI de cumpărare se închide în SL la bid iar OL, de vânzare în acest caz, se închide în TP la ask. Pentru simplitate însă, vom spune că stabilim sl-ul OI și tp-ul OL la “același” preț). Și OI îi vom aduce modificări, mutându-i SL-ul pe zero (adică la prețul de intrare). Este lipsit de sens să mergem mai departe, prin mutarea SL-ului OI într-o zonă pozitivă, deoarece acest rol, de protejate a punctelor deja acumulate, îi revine OL. Mai insistăm o dată: să nu neglijăm swap-ul. Ne vedem însă aici nevoiți să facem unele precizări, pentru a surprinde unele nuanțe: SL-ul OI poate fi mutat într-o zonă pozitivă (nu, nu ne contrazicem cu ceea ce am scris mai sus), însă doar atât cât să acopere swap-ul. Vom fi astfel obligați să stabilim TP-ul OL nu la prețul de intrare al OI, ci la același preț la care am stabilit micul SL pozitiv al OI. Iar pe măsură ce zilele trec, iar swap-ul OI se va mări, vom ajusta SL-ul OI și TP-ul OL, astfel încât ele să fie la același preț.

Referitor la cea de-a doua întrebare, lichidarea OL, cum deja putem deduce, se face automat, prin închiderea acestuia în SL sau TP. Cum deja, poate, cititorul se gândește la varianta închiderii manuale a OL, ne pare rău că suntem nevoiți să-i frângem orice speranță în acest sens: niciodată nu închidem manual OL! Revenind, putem avea parte de trei evoluții.

În cazul primeia, OL nu trece în teritoriu pozitiv (ori o face, dar pentru o scurtă vreme) și sfârșește prin a se închide în SL. Dacă se întâmplă așa, ne revine sarcina de a muta SL-ul OI pe plus, cu un număr egal de puncte cu cel al SL-ului OL și care totodată să acopere și swap-ul OI și al OL.

Cea de-a doua posibilitate este ca, în cazul unei corecții mult prea pronunțate, OL să se închidă în TP, evident cu închiderea concomitentă a OI pe zero. Avem aici prilejul de a preciza că există un moment în care trecem SL-ul OL pe zero (din nou, să nu uităm de swap!), acesta sosind atunci când OL a acumulat 70-100 pips pe profit.

A treia variantă este aceea în care prețul avansează o perioadă în sensul OL, după care, prin sfârșirea corecției și începerea impulsului, continuă evoluția în modul favorabil OI, deznodământul constând în închiderea OL pe zero (sau pe micul plus acoperitor pentru swap), cu continuarea existenței și evoluției pozitive a OI. De aici însă, putem să ne extindem orizontul. Sfârșirea impulsului și începerea corecției, reprezintă de fapt un moment în care prețul ne oferă un punct de intrare. Când nu eram în lacăt (aveam deschis doar OI) și am primit un semnal de intrare în sensul opus OI, inițiind acel ordin am intrat în lacătul pozitiv. Dacă însă suntem deja în lacăt pozitiv (deținem și OI, dar și OL) și avem prilejul de a iniția o nouă poziție, de același sens cu OI și contrar cu OL, inițiind acel ordin, complementăm. Prin urmare, deținem acum trei ordine: OI, OL și ordinul de complementare (OC), care este de același tip (cumpărare sau vânzare) cu OI. În mod cert, cititorul se întreabă dacă nu cumva “virarea” prețului în sens opus OC, reclamă inițierea unui al doilea OL, și deci o intrare într-un nou lacăt? Ei bine, răspunsul este unul negativ. o favorizare a OC (și implicit a OI) este tot ce ne-am putea dori, OL închizându-se pe zero iar noi rămânând cu două ordine pe profit (OI și OC). Să nu uităm ca, atunci când OL se închide, să protejăm OC (prin trecerea SL pe zero, ținând cont și de swap). O evoluție mai puțin favorabilă OC, se va solda cu închiderea în SL a OC, cerând din partea noastră trecerea OL pe un profit care să acopere pierderea OC. Dacă de aici înainte, prețul continuă să avanseze contra OI, aceasta din urmă se va închide pe zero (sau, cel mai probabil, pe micul profit acoperitor de swap), iar OL își va servi țelul, închizându-se în același timp cu OI.

Lacătul pozitiv mai poate cu folosit și după închiderea parțială a unui ordin sau pentru speculatorii pe termen mediu și lung, care dețin un capital însemnat în contul de tranzacționare, dar care au nevoie să își protejeze ordinele în fața retragerilor prețului, cum am spus deja, firești evoluțiilor din piața valutară internațională forex.

This Post Has 2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eleven + two =

*